Alternativ behandling av öroninflammation hos barn

av Dagmar Grote

Det är många barn som får öroninflammation i mellanörat. En vanlig terapi är behandling med antibiotika.

Men det finns andra framgångsrika behandlingsmöjligheter. Som förälder behöver du emellertid lite tålamod, minst två VAB-dagar och mod att gå en alternativ väg. Mod därför att vi som föräldrar ofta behöver försvara och stå på oss när läkarna vill att vi ska följa skolmedicinens råd.

Erfarenheten med mina egna barn har visat att alternativ behandling motverkar den onda cirkeln av återkommande inflammation.

Första hjälpen vid misstanke om öroninflammation:

  • Nässpray minskar svullnaden och inandningsluften kan cirkulera från näsan via svalget till mellanörat. Luften låter örat ”andas”. Observera: ge nässprayen enligt anvisning!
  • Lök är inflammationshämmande. Mosa lite av en ekologiskt odlad lök och lägg den på en bit hushållspapper. Fäst sedan moset i pappret med hjälp av t.ex. ett pannband på örat. Huvudet ska man lägga så att löksaften rinner in i hörselgången. Ett tips: Lägg barnets huvud i ditt knä och håll stilla i en halvtimme. Ni kan njuta om du läser en bok eller berättar en saga under tiden. Upprepa 3 gånger om dagen.
  • Tillfrisknandet kan påskyndas om ni avstår från socker och mjölkprodukter i maten i tre dygn.
  • Smärtorna kan lindras genom att droppa lite kallpressad, ljummen olivolja i örat.

Kompletterande alternativ behandling är homeopatiska medel som hjälpte mina egna barn utmärkt:

  • Är vänster örat drabbat hjälper Aconitum D6.
  • Är höger örat drabbat hjälper Belladonna D6.

Vid återkommande öroninflammation rekommenderar jag i förebyggande syfte att äta så lite mjölkprodukter som möjligt. Mjölkprodukter och socker gynnar produktionen av slem i kroppen, vilket ökar kroppens infammationsbenägenhet.

Det homeopatiska medlet Ferrum Phosphoricum hjälper utmärkt att förebygga inflammationer om det intas över en längre tid.

Min rekommendation i övrigt om öroninflammation i mellanörat återkommer: uppsök en kinesiolog eller homeopat. Deras kunskap kan hjälpa ditt barn att stärka sitt immunförsvar på alternativ väg och på så sätt förhindra inflammationer.

Vilken erfarenhet har du med alternativ behandling av öroninflammation? Lämna gärna en kommentar!

Sköt om dig och ditt barn!

Tillbaka

Lägg till en kommentar

Kommentar från Janette | 2015-10-10

Hej!
Vill tipsa om öronljus, både i förebyggande syfte tex när förkylningen slår till men också när inflammationen är ett faktum. Haft mycket problem med öronen som barn men har även fått ett par gånger som vuxen.
Öronljus hjälper till att få bort vätska ur öronen (finns där alternativ medicin säljs eller via nätet). Efter behandling lägg en varm vetekudde eller liknande mot örat o lägg dig ner med huvudet högt.
Efter öronljusen försvinner smärtan men en öm o lite stum känsla finns kvar som vid lock i öronen. Värmen hjälper till att läka o lindra. Drick mycket vatten. Räkna med någon dag att bli frisk smärtan är dock borta direkt efter öronljusen så väl värt det!

Kommentar från Dagmar | 2015-10-11

Tack Janette för din kommentar och rekommendation.
Öronljus har ja faktiskt aldrig provat dock det låter som en bra alternativ behandling.
Varma hälsningar
Dagmar, Må bra XXL

Kommentar från Caroline | 2018-06-09

Hej.Jag har använt en olja som man droppar i örat.Den innehåller Aconitum och lavendel Det är ett antroposofiskt läkemedel.Dessutom Lachesis i homeopatisk form som förebyggande om man haar ett öronbarn.Lök kan hackkas och bara ligga uranför örat med en värmande mössa på eller kammomillblommorpå samma sätt.

Kommentar från Dagmar | 2018-06-16

Tack Caroline för dina tipps.
Varma hälsingar
Dagmar, Må bra XXL

Kommentar från fredrik nord | 2020-11-24

hej.

anser mig vara skapligt insatt i antroposofi - så jag har inga problem att förstå att antroposofisk medicin fungerar - trots de mikroskopiskt små doserna.

men - går det att kortfattat förklara varför det krävs OLIKA substanser beroende på om det rör sig om höger eller vänster öra...?

det syns mig trots allt minst sagt en smula märkligt...

fredrik

Kommentar från Dagmar | 2020-11-26

Tack Fredrik för din bra fråga.
När du går till en homeopat får du alltid svarar på frågorna såsom när de aktuella besvären uppstod, hur de yttrar sig och vad som lindrar eller förvärrar dem. Du får också frågan om besvären är på höger eller vänster sidan. Så får du det medlet som matchar dina besvär och det finns homeopatmedel som hjälper bättre för höger sidan och andra för vänster (gäller hela kroppen).

Hoppas jag kunde förklara och besvara din fråga. Annars är du välkommen att återkomma med ytterligare frågor.

Sköt om dig!
Varma hälsningar
Dagmar, Må bra XXL